Een verhaal van liefde en traditie...

 

1896

Alles begint in Antwerpen, waar Frans Rombouts op een dag besluit een brandtrommel te huren om zijn eigen koffie te branden. Het zou het begin worden van een opmerkelijk succesverhaal, waarvan de gepassioneerde fijnproevers vandaag meer dan ooit de plezierige en smakelijke hoofdstukken weten te appreciëren.
1958

Voor de Wereldtentoonstelling in Brussel vindt Rombouts de individuele koffiefilter uit. Dankzij deze revolutionaire vondst kunnen koffiedrinkers zelf een kopje zetten met een perfect gedoseerde hoeveelheid gemalen koffie, gebrand volgens de traditionele methode. Onmogelijk dus om een slap of te sterk kopje koffie te zetten! Rombouts was de eerste producent van voorgedoseerde koffie. In 1964 werd het concept in de handel gebracht. Het werd meteen een succes in de horeca en de detailhandel. Deze eerste innovatie en de kwaliteit van de Rombouts koffie deden de internationale reputatie van de koffiemaker gestalte krijgen.1966

Rombouts krijgt de titel van ‘Gebrevetteerd Hofleverancier van België’.
Een onderscheiding die met trots in ontvangst wordt genomen, omdat het om de meest prestigieuze erkenning gaat, maar die ook de verplichting inhoudt om topkwaliteit te blijven brengen voor álle koffiedrinkers.

1968

1968 vormt het begin van een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van het bedrijf. Met het oog op een verdere expansie besluit Hugo Rombouts de krachten te bundelen met Cafés Malongo, op dat ogenblik een kleine koffiebrander uit Zuidoost-Frankrijk. Het blijkt een uitstekende beslissing, want dankzij de inzet van het hele team, dat vandaag wordt geleid door Jean-Pierre Blanc, wordt de koffie van Malongo niet alleen in thuisland Frankrijk, maar in tal van landen verkocht en geapprecieerd omwille van zijn kwaliteit.


1980

1980 is een moeilijk jaar. De grondstofprijzen voor koffie stijgen pijlsnel en Rombouts weigert zijn verkoopprijzen te verhogen. Het belet het bedrijf niet om verder te vernieuwen, ditmaal door de lancering van de “Pure Origins” vacuümverpakkingen. In Frankrijk openen de eerste ‘Malongo Café’s’ de deuren. Vandaag zijn er 16 van dergelijke degustatiehuizen in Frankrijk. Ook in Marokko bevindt zich een ‘Malongo Café’.

1992

Ontmoeting met padre Frans van der Hoff, stichter van de koffietelerscoöperatie UCIRI in Mexico en medestichter van het Max Havelaar label. Zich bewust van de betekenis van het project, brengt Rombouts later een reeks ‘Fairtrade’ producten op de markt.1995

Rombouts lanceert het revolutionaire 1,2,3 Spresso systeem met koffiedosissen, waarmee in een handomdraai een kopje espresso kan worden gezet. In de daaropvolgende jaren creëert de afdeling ‘onderzoek en ontwikkeling’ in samenwerking met diverse koffiemachinefabrikanten een gamma voor alle types van gebruikers, gaande van de horeca, over bedrijven, tot thuisgebruikers.

2007

Rombouts is nog steeds een familiebedrijf en telt vandaag meer dan 600 medewerkers, die samen een groepsomzet van 120 miljoen euro genereren. De internationale ontwikkeling zet zich gestaag verder dankzij de innovaties van het bedrijf en de uitstekende kwaliteit van de Rombouts koffie.