Elk jaar organiseert Koffie Rombouts de wedstrijd Belgian Junior Coffee Ambassador. Met deze wedstrijd testen we de behendigheid aan het espressotoestel bij leerlingen van de verschillende Belgische hotelscholen.

 

Voor wie?

De wedstrijd richt zich tot leerlingen van het laatste jaar van de Belgische hotelscholen, zowel de zesde jaren als de zevende specialisatiejaren. De wedstrijd wordt omstreeks half maart georganiseerd. Voor het bepalen van de datum wordt rekening gehouden met de paasvakantie en de naderende eindexamens.
Per school kan 1 leerling deelnemen.

 

Wat wordt er van de kandidaten verwacht?

Tijdens de wedstrijd leggen de kandidaten drie proeven af.
Ze moeten …

  • 4 perfecte espresso’s zetten binnen 5,5 minuten.
  • 2 perfecte cappuccino’s met vers gestoomde melk bereiden binnen 6,5 minuten.
  • een eigen, originele creatie op basis van espresso al dan niet met alcohol bereiden. Hiervoor krijgen ze 12,5 minuten.
  • Nieuw in samenwerking met Maison Grand Marnier: eigen signature drink op basis van Grand Marnier Cordon Rouge (met uitzondering van French Coffee).


Voor hun proeven beschikken de kandidaten over de modernste espressotoestellen waarmee men op de traditionele manier espresso zet. Om de deelnemende scholen zo goed mogelijk te ondersteunen, werkten we een systeem uit waarbij de scholen gedurende een bepaalde periode een professioneel espressotoestel en een aangepaste molen ter beschikking krijgen. Daarnaast stellen wij dankzij de tussenkomst van sponsors ook gratis divers klein materiaal ter beschikking.

Waarom zou een school deelnemen aan deze wedstrijd?

De BELGIAN JUNIOR COFFEE AMBASSADOR is meer dan een wedstrijd, het is een volwaardig programma waarmee Koffie Rombouts ook resultaten op lange termijn nastreeft. Naast het verhogen van de algemene vaardigheden bij het gebruik van het espressotoestel voor het bereiden van espresso en andere koffiespecialiteiten, willen we ook elementaire kennis over de grondstof zelf bijbrengen.
Leerkrachten kunnen een cursus aanvragen voor hun leerlingen. Tijdens deze sessies worden eerst een aantal technieken gedemonstreerd, waarna de leerlingen de theoretische grondbeginselen meteen in de praktijk kunnen brengen. Oefening baart koffiekunst…
Met het oog op een optimale begeleiding van de leerlingen worden er tevens workshops georganiseerd voor de leerkrachten. Ook hier wordt het accent gelegd op praktijk. Na deze workshops beheersen leerkrachten alle basistechnieken voor het perfect bereiden van espresso en cappuccino. Het betreft professionele workshops van een volledige dag waarbij de leerkrachten individueel worden begeleid.

Kunnen onze leerlingen iets winnen?

Je koffie beloond zien als de beste koffie, is al een prijs op zich, maar daarnaast belonen Koffie Rombouts en de andere sponsors de winnaars met een mooi prijzenpakket. Er zijn verschillende categorieën: een eerste, tweede en derde algemene prijs en daarnaast prijzen voor de beste espresso, de beste cappuccino, de beste signature koffie, de beste klas, de beste school en de beste leerkracht. Daarbovenop blijft het uiteraard een onvergetelijke ervaring voor alle deelnemers.

Download hier de volledige wedstrijduitslagen BJCA 2012 of surf naar onze Facebookpagina voor meer foto's en info.


Interessant om weten...

De deelname aan de BJCA kan voor leerlingen een eerste stap zijn naar een boeiende carrière als barista, zonder twijfel een beroep met toekomst. Koffie Rombouts coacht verschillende nationale kampioenen om hen voor te bereiden op internationale wedstrijden.
Het kan leuk zijn om meerdere jaren van de afdeling Hotel bij deze wedstrijd te betrekken. Bijvoorbeeld door tijdens de weken dat u over het professionele espressotoestel beschikt, de leerlingen tussen de middagpauze te laten oefenen, waarbij de andere leerlingen van de klas of de vijfdejaars de koffie, cappuccino en signature drinks kunnen degusteren en becommentariëren.


Hoe moet ik inschrijven? En wanneer?

Voor meer informatie, neem een kijkje op de website van BJCA.