Koffie kan een opwekkend effect hebben en soms problemen geven om minder makkelijk in slaap te vallen. Drink dus liever geen koffie vlak voor u naar bed gaat. Welk effect heeft koffie misschien nog meer op ons gestel, naast deze algemeen bekende eigenschap? Hieronder een kort overzicht van de organen en functies waarop koffie al dan niet een invloed lijkt te hebben.

 

Hersenen

Door het gebruik van cafeïne kun je wat langer waakzaam blijven en minder snel moe worden, bijvoorbeeld met name bij intellectuele of repetitieve handelingen. Wanneer men last heeft van migraine, kan het soms zijn dat dit de migraine versterkt, evenals chocolade voor sommige migrainelijders dit kan hebben.

 

Hart

Er zijn mensen die beginnen hun dag liever met koffie dan thee, ze zeggen met dit gebruik met een wat fitter gevoel aan de dag te kunnen beginnen. Mensen met hypertensie(hoge bloeddruk), of bepaalde hartaandoeningen, kunnen beter niet teveel koffie drinken of liever cafeïne vrije gerbuiken.

 

Lever

Koffie kan bepaalde enzymactiviteiten stimuleren en op die manier de werking van sommige geneesmiddelen beïnvloeden. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn.

 

Spieren

Het effect verschilt volgens de persoon en de lichaamsactiviteit. De cafeïne in de koffie kan er soms voor zorgen dat je niet zo’n vermoeid gevoel hebt

 

Longen

Cafeïne heeft een luchtwegverwijdende werking die astma-aanvallen kan voorkomen. Ook bij kinderen met een astma-aanval kan het een middel zijn. Laat ze voorzichtig wat koffie drinken. Ongebrande koffie kan wel allergische huid- of ademhalingsreacties veroorzaken, maar ook dit hoeft niet altijd zo te zijn.

 

Maag

De was en vetten in koffie kunnen de maagzuurafscheiding stimuleren. Deze substanties maken de combinatie van koffie en melk onverteerbaar. Met ontvette koffie heb je dit probleem meestal niet.

 

Nieren

Om vocht af te scheiden en de nieren te laten werken en op die manier de afvalstoffen te kunnen afvoeren, is voldoende drinken nodig. Dit kunnen diverse vloeistoffen zijn, maar een lekker kopje koffie als hulpmiddel kan natuurlijk ook.

 

Alvleesklier

Koffie kan de exocriene afscheiding van alvleeskliersap evt. verhogen. Matig gebruik bij diabetes hoeft geen probleem te zijn,  tenzij het drinken van koffie leidt tot nervositeit, angstgevoelens en de bloedsuikerspiegel beïnvloed wordt. 

 

Zwangerschap

Koffie wijzigt de fysiologische omstandigheden van de zwangerschap niet. Drinken van koffie tijdens deze periode zal dan ook geen risico’s geven bij het geven van borstvoeding bijvoorbeeld. Eventueel advies: Drink liever cafeïne vrije koffie in deze periode.

 

Antioxidant

Koffie bevat een zuur, chlorogeenzuur, een krachtige natuurlijke antioxidant. Men zegt zelfs dat dit aderverkalking zou kunnen uitstellen. Koffie: u merkt zelf het beste of u er voor –en of nadelen van ondervindt?