Rombouts heeft een verzameling van meer dan 5000 historische voorwerpen die met koffie te maken hebben. Ze getuigen van tijdperken, levensstijlen... en zijn in sommige gevallen uniek!

 

Molens

De verzameling koffiemolens van Rombouts is zonder twijfel een van de meest complete van de wereld. Je vindt er alle types van oude, moderne, ambachtelijke en industriële molens. Ze zijn vervaardigd van ijzer, hout, messing of bakeliet, effen van kleur of versierd, handbediend of elektrisch, en geven een mooi beeld van de evolutie van kunst en techniek van het einde van de 17de eeuw tot de jaren ’60 van de vorige eeuw.

 

Etsen en affiches

Rombouts beschikt over een verzameling gelithografeerde affiches uit de eerste helft van de 20ste eeuw. In art nouveau- of art deco-stijl geven zij een beeld van de plantages en de koffieconsumptie in die tijd. De prentenverzameling wordt aangevuld met etsen die ons het leven tonen in de oosterse havens in de 16de eeuw of in de plantages in de daaropvolgende eeuw. Ze vertellen verhalen over bepaalde episodes in de geschiedenis van de koffie, in alle ernst of met een lach.

 

Aankopen

De Rombouts collectie wordt regelmatig uitgebreid met aangekochte stukken die vanuit historisch of esthetisch oogpunt interessant zijn. Zo werd de collectie in 2005 aangevuld met wandkoffiemolens van de vermaarde reeks “Provinces de France” in de kinderversie, samen met verscheidene andere voorwerpen zoals een vacuümkoffietoestel.