Het koffiezetapparaat heeft een grote invloed op de smaak van de koffie en op de manier van drinken.

 

De papieren filter

De koffiezetmethode met filter werd uitgevonden in het begin van de 19de eeuw. Oorspronkelijk was de filter van katoen. De papieren filters die we vandaag gebruiken worden best bevochtigd alvorens ze met de grof of middelgrof gemalen koffie gevuld worden.





De Cona vacuümmethode

Dit toestel van Engelse oorsprong werkt op basis van luchtdruk. Het bestaat uit twee glazen kolven die luchtdicht met elkaar verbonden zijn via een holle buis. De gemalen koffie wordt in de bovenste kolf gedaan, het water in de onderste kolf. De temperatuur van het water, dat met een spiritusbrander wordt opgewarmd, stijgt. De lucht in de kolf zet daardoor uit en duwt het water naar de bovenste kolf. De temperatuur van de vloeistof bedraagt nu 85°C. De hittebron wordt weggenomen en het water stroomt, langs de koffie, opnieuw naar de onderste kolf.
Dit is veruit het best filterende toestel. De resultaten zijn uitstekend en voor bepaalde fijne koffiesoorten met subtiele aroma’s, zoals de Blue Mountain of de Macassar, zelfs beter dan met een espressotoestel.

De Ibrik: Turkse koffie

Turkse koffie wordt door afkoken verkregen en is zonder twijfel de oudste manier om koffie te maken. In een speciaal kannetje (de ibrik) of in een gewone kookpot worden twee soeplepels zeer fijn gemalen koffie gedaan, eenzelfde hoeveelheid poedersuiker en twee koppen koud water. De recipiënt wordt op het vuur gezet tot de inhoud kookt. Als het mengsel is afgekoeld, wordt het weer aan de kook gebracht. Deze handeling wordt 3 tot 5 keer herhaald. Enkele druppels koud water doen de drab bezinken. De drank is sterk ruikend, zeer aromatisch en sterk.

De Mélior cafetière

In een pot worden koffiepoeder en water gemengd. Nadat de koffie voldoende getrokken heeft, wordt de drab met een filter van metaal of kunststof naar de bodem geduwd. Deze variante van de afkookmethode levert een kwalitatief goede oplossing op,  die wel troebel en dik is.

De moka express

Deze Italiaanse methode werd eigenlijk uitgevonden door een Fransman, Louis-Bernard Rabaud. De gemalen koffie wordt in een filter gedaan die zich in het midden van de koffiepot bevindt. Het water bevindt zich in het onderste deel van de pot. De cafetière wordt op een vuur geplaatst. Eens het water kookt, baant het zich via het koffiepoeder een weg naar het bovenste deel van de pot. De koffie wordt dus gefilterd door water van 100°C. Dat geeft de koffie een sterk gebrande smaak. Bovendien zijn deze cafetières meestal gemaakt van metaal van slechte kwaliteit, waardoor de koffie oxideert.

 

 Espressotoestellen voor huishoudelijk gebruik

Deze toestellen, die in alle mogelijke merken en uitvoeringen verkrijgbaar zijn, werken steeds volgens hetzelfde principe. Zuiver water wordt tot een temperatuur van ongeveer 90° opgewarmd en d.m.v. een pomp door een filter gestuwd met een druk van 16 bar (bij de krachtigste toestellen). Door de gecombineerde werking van warmte en druk geeft het koffiepoeder aromatische stoffen vrij en ontstaat er een emulsie die het schuim een reebruine kleur geeft.



 

OH ESpresso

Een hygiënische, eenvoudige en snelle manier van koffiezetten met een dosis van exact 7 gram, die een zeer lekkere en gevarieerde koffie opleveren.